Czekoladę dzieci bardzo lubią, chociaż nie zawsze ze względu na alergię mogą ja jeść. W przypadku, kiedy starsze dziecko może spożywać kakao trzeba wiedzieć czy można dać mu do zjedzenia chociaż mały kawałek.
Warto przyjrzeć się jej zaletom gorzkiej czekolady, bo ma ich bardzo dużo. Pierwsze wzmianki o czekoladzie pojawiły się w Europie na początku XVIw. Jako pierwsi pili ją już Majowie i Aztekowie. Napój był przeznaczony wyłącznie dla władców a ziarna kakaowca stanowiły u starożytnych Majów środek płatniczy. Nie każda czekolada będzie dobra dla naszego organizmu, ale jeśli zawiera min. 70% kakao może dać nam nie tylko pełnię smaku ale tez całkiem cenne substancje odżywcze. Stosowana z umiarem czyli ok. 1- 2 kostki dziennie, może przyczyniać się do poprawy procesów myślowych, wzmocnienia koncentracji i czasu reakcji. Czekolada gorzka ze względu na zawartość magnezu, potasu i żelaza jest niesamowitym donorem cennej energii. Taka „bomba energetyczna” z pewnością jest lepszym źródłem energii niż wszelkie napoje energetyczne lub różnego rodzaju słodycze pełne niezdrowego cukru. Dobrej jakości gorzka czekolada to samo zdrowie. Zawarte w niej flawonoidy zapobiegają miażdżycy, zakrzepom, nowotworom, udarom, natomiast polifenole obniżają ciśnienie krwi. Dzięki zawartości teobrominy może również łagodzić kaszel i dlatego warto po nią sięgnąć w przypadku przeziębienia. Jeden ze składników czekolady fenyloetyloamina poprawia koncentrację i czujność. Jest to substancja, która jest też produkowana w naszym mózgu i uwalniana wówczas, kiedy jesteśmy zakochani. Dlatego też czekolada i miłość często stanowią parę. Tabliczka gorzkiej czekolady ze względu na drogocenny skład przyda się zawsze, kiedy planujemy intensywny wysiłek fizyczny. Świetnie działa na napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.
Warto jednak zawsze pamiętać o zdrowym rozsądku. Kalorie i tłuszcz w gorzkiej czekoladzie w nadmiarze nie będą nam z pewnością dobrze służyć, szczególnie jeśli chcemy zachować szczupłą sylwetkę. Na zawarte kakao muszą też uważać osoby, które są na nie uczulone. Pamiętajmy, że o zdrowej gorzkiej czekoladzie możemy mówić wówczas, kiedy będziemy spożywać ją jako wspaniały deser w ilości maksymalnie 1-2 kostki dziennie.